Skip to content

Livl

Na internetu nejsou určitě všechny nabídky stejné. Některé jsou vždycky lepší než jiné. A které nabídky že tu bývají ty lepší? Logicky ty z našeho webu.

  • Byt a dům
  • Firmy
  • Hobby
  • IT
  • Láska
  • Lifestyle
  • Mobil
  • PC
  • Peníze
  • Věda
  • Výrobky
  • Web
  • Zvířata

Pálenka z jablek

Posted on 13. 4. 2020 By devene
Výrobky



Jablka u nás nepatří k tomu nejžádanějšímu ovoci pro výrobu destilátů, ale například Francouzi mají tento alkoholický nápoj ve velké oblibě a jablkovice z jablek vypěstovaných a zpracovaných v jedné konkrétní oblasti Normandie má svůj chráněný název Calvados.

U nás se pálenka z jablek vyrábí podobným způsobem jako z jiného ovoce. Základ jsou kvalitní, vyzrálá jablka plné chuti a vůně, bez hniloby, nemocí a plísní. Ovoce se nejprve důkladně omyje a následně rozdrtí a připraví ke kvašení. Jablka většinou nemají dost šťávy, tak se ke kvašení přidává voda. Nikdy by se neměl přidávat cukr, proto je žádoucí, aby ovoce bylo dost sladké. Takto připravená „břečka’’ se nechá kvasit bez přístupu vzduchu v uzavřené nádobě. Oxidace by výrazně znehodnotila chuť i vůni destilátu. Kvašení by mělo být velice pomalé, proto se nádoby s kvasem nechávají v místě s nižší teplotou a někdy se čeká na dobrý kvas i 4 měsíce.

Poté se kvas dvoustupňově vypálí a naředí pitnou vodou na požadovanou koncentraci. Destilát se nechá zrát v dřevěných sudech. V některých moderních zařízeních dřevo nahradily jiné materiály, ale je to ke škodě výsledného produktu. Dřevo je totiž díky své pórovitosti tím nejlepším materiálem pro tuto fázi výrobního procesu.

dubové sudy

Existuje ještě další způsob, jak vyrobit opravdu jemnou pálenku delikátní ovocné chuti, a to tím způsobem, že se z jablek nejprve vylisuje ovocná šťáva – mošt a teprve ten se nechá zkvasit a dále se s ním pracuje při pálení obdobně jako s předchozím produktem.

Jablkovice je pro svou ovocnou chuť a vůni připomínající čerstvé plody hodně využívaný pro různé míchané osvěžující a nízkoalkoholické koktejly oblíbené hlavně v letním období u mladých lidí.

alkoholický koktejl

Zajímavost: Již zmíněný destilát s chráněnou značkou Calvados se vyrábí svým originálním způsobem, kdy se destiluje rok staré jablečné víno na nízkoprocentní alkohol, ten se nechá odpočívat několik měsíců v chladu, opakovaně se destiluje a získá na síle a zraje výhradně v dubových sudech. Tento výrobní proces je udržovaný už od roku 1553.

Navigace pro příspěvek

❮ Previous Post: Vezměte si kalkulačku a půjčku si dobře spočítejte!
Next Post: Bez peněz si člověk neužije ❯

Podobné příspěvky

Výrobky
Dárky pro milovníky kávy
20. 1. 2024
Výrobky
Rady na cvičení
26. 6. 2023
Výrobky
Betonový plot nahrazuje kamenné a cihlové zdivo
22. 3. 2024
Výrobky
Pevné tašky
12. 6. 2023

Nejnovější příspěvky

  • Ideální pes do rodiny s dětmi
  • Zdobíme flitry a glitry (nejen) plesové šaty
  • Co dělají kryty
  • Co kolem domku
  • Co mobilu nesmí chybět?

© Livl.cz

Theme: Oceanly News Dark by ScriptsTown

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.