Brambory jsou v České Republice velmi oblíbené. Faktem je, že z nich můžete vykouzlit neskutečně mnoho dobrot. Výhoda také je, že je pravděpodobně vždy máte doma. Populární jsou také u receptů „co dům dal“. Představíme vám recepty na večeři i k obědu a uvidíte, že už nikdy nebudete tápat, jak brambory zpracovat.
1) bramborové strapačky se zelím a uzeninou
Toto původně slovenské jídlo se v naší domovině velice rychle zabydlelo. Připravíte ho velmi jednoduše tím, že zbylé uvařené brambory nastrouháte, smícháte s moukou, vejci a solí. Tím vznikne těsto, které protlačíte přes síto na halušky. A uvařené poté smícháte s osmaženou slaninou a zelím. Dobrou chuť.
2) plněné brambory se sýrem
Pečené brambory v troubě jsou neskutečně lahodné. Šmrnc jim dodáte, pokud je podélně rozříznete a hojně zasypete nastrouhaným čedarem. Po vytažení z trouby je dolaďte lžící zakysané smetany a jarní cibulkou.
3) francouzské brambory
Zbyly vám uvařené brambory? Nakrájejte je na silnější plátky, šunku na kostičky, cibuli najemno a sýr nahrubo. Vše naskládejte do zapékací mísy, přelijte prošlehanou smetanou s vejcem a dejte péct do trouby. Servírujte posypané petrželkou.
4) salát z nových brambor
Připravte si lahodný a svěží salát z nových brambor. Uvařené a pokrájené na silnější plátky je smíchejte s vejcem, nakládanou okurkou a jarní cibulkou. Lehce promíchejte a zalijte dresingem z majonézy, smetany a bílého vinného octa. Nandejte na talíř, osolte a opepřete.
5) španělská tortilla z brambor
Španělská tortilla je jen ze základních surovin, ale přesto vás okouzlí výtečnou chutí. Budete potřebovat jen brambory, cibuli, rostlinný olej, vejce a sůl. Pokud chcete pokrm, ale přesto něčím oživit, můžete přidat hrášek, brokolici nebo i papriku.
6) bramboračka s libečkem
Hustá, výživná bramboračka s houbami. Kdo říká, že se musí vařit jen v zimních měsících? Dobrou chuť.